Види рибальських сітей

Рибальська сітка – одне з найстаріших знарядь лову водних біоресурсів. Цей тип снасті завжди був актуальним – він став основним у промисловій ловлі риби.

Особливості підбору сіті

Як вибрати рибальську сітку? Питання складне, і потребує комплексного підходу. В теорії можна лише вказати основні вектори, яких слід дотримуватися при купівлі. Це розмір, конструкція та матеріал. Тепер по черзі.

Розмір сітки визначається за типом водойми та видом передбачуваного улову. Всі сучасні сіті – зябрового типу – це означає, що більшість улову буде чіплятися зябрами за осередки. Отже, розмір осередку має приблизно співвідноситися з розміром риби.

Конструкція. Добути їжу – основне завдання будь-якого живого організму. Людина розумна, в цьому відношенні не є винятком. Але є одне "але": homo sapiens дуже численний вид. І він постійно хоче їсти. Солоні та прісні водойми довгий час служили практично невичерпним джерелом їжі для людей. Та й у наш час риба становить значну частину раціону для людства. Щоб забезпечити виживання виду, в епоху дуже стрімкого зростання чисельності людської раси на Землі, ми постійно вдосконалюємо способи видобутку харчових ресурсів. Удосконалюється і рибальська снасть.

На сьогодні існують такі види рибальських сітей:

Однорядні. Найпростіші за конструкцією, їх легко зберігати та встановлювати. З такою снастю може впоратися один рибалка. Зверху поплавці, знизу вантаж – класика, що не старіє.

Ряжеві або тристінні. Популярна модель, що складається з центрального дрібно комірчастого полотна, і двох комірчастих бічних. Ставлять трирядне полотно на протязі, силами двох людей з човна.

Фінські полотна. Різновид ряжових, виготовлений у Фінляндії, за фінською технологією. Відрізняються легкістю та міцністю.

Рамкові. У плетінні полотна використовуються товсті нитки, що утворюють під водою обмежений простір, на кшталт кошиків, в яких плутається риба.

Кастингові. Новий вид полотна в наших широтах. Головна особливість полягає в способах експлуатації: встановлюють їх з човна, а діставати можна з берега, подібно до добре відомого невода.

Сучасні матеріали, які використовують для створення сітей – це волосінь та капроновий дріт. Нитка міцніша, але важча і дорожча.


Якщо вам потрібна рибальська сітка, ціна залежить від зазначених особливостей і фірми-виробника. Тому, якщо ви не дуже знаєтеся на таких знаряддях лову, краще звернутися до фахівців.